Welke subsidie krijg ik als ondernemer met elektrisch rijden?

Het kabinet wil het rijden van emissieloze bedrijfsauto’s voor alle ondernemers aantrekkelijker maken, door hiervoor een aanschafsubsidie aan te bieden. Middels deze subsidie wordt het prijsverschil tussen elektrische bedrijfsauto’s en bedrijfsauto’s die op fossiele brandstoffen rijden verkleint. Emissieloze auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit, zijn energiezuinig, stil en goed voor het klimaat. 

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s

Hoewel ondernemers en zakelijke rijders niet in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, kunnen ondernemers wel in aanmerking komen met een andere subsidie; de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s. Deze subsidieregeling is er voor ondernemers en non-profitinstellingen die één of meerdere emissieloze bedrijfsauto’s willen aanschaffen. De aanschaf subsidie bedraagt maximaal € 5.000. 

Voorwaarden SEBA

Je komt in aanmerking voor de SEBA, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent ondernemer
  • Je vraagt de subsidie aan voordat de koop- of financial leaseovereenkomst definitief is
  • Je hebt de voorlopige koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op 1 januari 2021 of daarna
  • De netto catalogusprijs of verkoopprijs van de bedrijfsauto is €20.000 of meer 
  • De elektrische bedrijfsauto voldoet aan de eisen voor de actieradius
  • De bedrijfsauto moet minimaal drie jaar op naam staan 

Typen auto’s die subsidie krijgen

Niet elke auto komt in aanmerking voor deze regeling. De regeling geldt voor nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto’s die alleen rijden door een elektromotor en vallen onder de voertuigcode N1 of N2, met een maximum gewicht van 4.250 kg. Tevens moet de netto catalogusprijs (N1) of verkoopprijs zonder btw (N2) van de bedrijfsauto € 20.000 of hoger zijn. 

Subsidiebedrag

Voor bedrijfsauto’s met de voertuigcode N1, bedraagt de subsidie 10% van de netto catalogusprijs. Bij bedrijfsauto’s met de voertuigcode N2 bedraagt de subsidie 10% van de verkoopprijs exclusief btw. Het subsidiebedrag kent wel een maximum van € 5.000 per bedrijfsauto. 

SEBA aanvragen

Als je vindt dat je aan de voorwaarden voldoet, kun je vanaf 15 maart 2021 je de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s aanvragen bij de RVO. De regeling loopt tot en met 31 december 2025. Houd bij je aanvraag wel rekening met het subsidieplafond. Het subsidieplafond bedraag 22 miljoen euro in 2021. In totaal is er een budget van 185 miljoen euro beschikbaar.