Hoe installeer je een laadpaal?

Wanneer je een elektrische auto rijdt en een eigen parkeerterrein of -gelegenheid hebt, is het wellicht interessant om thuis een laadpunt te installeren. Dit is op lange termijn niet alleen voordeliger maar ook nog eens gemakkelijker. Zo kun je op elk moment laden, wanneer het jou uitkomt. Als je eenmaal de beste laadpaal hebt gevonden die voldoet aan jouw specifieke wensen, is de volgende stap de installatie van je laadpaal. 

Zelf een laadpaal installeren? 

Bij vele aanbieders kun je een laadstation inclusief installatie bestellen, zoals bij Engie of laadkompas en bij sommige aanbieders kun je naast de laadpaal ook een installateur apart erbij bestellen. Een tweede optie is het zelf installeren van een laadpaal. En hoewel het zelf installeren van een laadpaal niet verboden is, raden wij het echter niet aan. Een laadpunt maakt namelijk gebruik van relatief hoge spanning en stroomsterkte waardoor het gevaarlijk kan zijn om zonder enige voorkennis dit zelf te installeren. Tevens moeten er soms ook aanpassingen gedaan worden in de meterkast. Dit vergt ook enige kennis en ervaring. Bovendien wil je natuurlijk jarenlang je laadpaal met plezier gebruiken. Daarom is het de veiligste en snelste manier om jouw laadpaal te installeren door professionals. 

Let op de volgende dingen voor installatie

Een aantal zaken zijn belangrijk als het gaat om de installatie van een laadpaal. Ten eerste is het raadzaam om van te voren te bedenken waar je de laadpaal wilt plaatsen. Dit is belangrijke informatie voor de installateurs omdat het hierbij gaat om de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. Als het een lange afstand betreft, moet er ook een langere kabel worden aangelegd en moet er meer graafwerk worden verricht. 

Er zijn ook nog twee andere belangrijke dingen die handig zijn om van te voren te weten. 

1-fase of 3-fase aansluiting

Van te voren is het handig om te weten met hoeveel fasen jouw elektrische auto kan opladen en welke fasen er in jouw meterkast zit. Je hebt 1-fase of 3-fase. Dit is belangrijk omdat je op basis hiervan jouw laadpaal moet aanschaffen. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op het installatieproces. 

Bij een 1-fase laadpaal werkt de laadpaal op een 1-fase aansluiting. De stroom gaat bij deze laadpaal door twee draden, de fasedraad en de nuldraad. De 1-fase aansluiting is in elke meterkast te vinden en gebruikt de standaard 230V aansluiting in je huis. Het maximale vermogen bij een 1-fase laadpaal is 16A en het laadvermogen is 3,7kW. Heb je meer laadvermogen nodig? Dan heb je de optie om het aantal ampères te laten verhogen in je huis voor 32A 1-fase laadpaal of je kunt kiezen voor een 3-fase laadpaal, mits je een auto hebt die geschikt is voor 3-fase laden. 

Bij een 3-fase laadpaal gaat de stroom door vier draden; drie fasedraden en de nuldraad). Het laadvermogen is hoger bij een 3-fase laadpaal waardoor het laden ook een stuk sneller gaat. Zo gebruikt een 3-fase laadpaal 400V, heeft het een vermogen van 16A en een laadvermogen van 11kW. Let wel op: een 3-fase aansluiting is niet standaard te vinden in je meterkast. Deze moet daarom waarschijnlijk extra worden aangelegd in je meterkast waardoor er extra kosten bij komen kijken.

Extra groep in de meterkast 

Het is belangrijk dat er voor een laadpaal voor thuis een aparte groep wordt aangelegd in de groepenkast. Zo voorkom je namelijk dat er een stroomstoring ontstaat zodra je jouw elektrische auto wilt opladen aan de laadpaal. Daarnaast voorkom je met een aparte groep ook overbelasting omdat de laadpaal dan geen andere apparatuur in de weg kan zitten. 

Kosten voor de installatie van de laadpaal

Het installeren van een laadpaal brengt, zoals je misschien wel hebt gemerkt, wel wat werk met zich mee. Het installeren van de laadpaal duurt zeker wel een dag, uiteraard afhankelijk van de complexiteit. Wat de precieze kosten zijn van de installatie, is lastig te zeggen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van een aantal zaken waaronder de complexiteit van de aansluiting en installatie van de laadpaal, de afstand tussen de meterkast en de laadpaal en of er een extra aansluiting moet worden aangelegd in de meterkast. Je kunt echter grofweg rekening houden met prijzen die gemiddeld liggen tussen de €300 en €1.500

Huur een expert in! 

Zoals we al eerder in dit artikel hebben aangegeven, raden wij nogmaals ten zeerste aan om de installatie van je laadpaal over te laten aan professionals. Zij weten wat ze doen en hebben jaren aan ervaring. Daarnaast kan je altijd weer bij ze terecht als achteraf blijkt dat iets niet helemaal goed is gegaan. Bespaar jezelf de moeite en kies voor gemak.