Wat is de beste laadpaal voor de Tesla Model 3?

tesla model 3

De Tesla Model 3 is een elektrische hatchback die in 2019 op de markt kwam. In 2020 brak de Tesla Model 3 een record: met 500.000 verkochte auto’s was het de meest verkochte elektrische auto ter wereld.

De Model 3 heeft een constructie die bestaat uit staal en aluminium. Volgens opgave van Tesla zelf kan Model 3 zeker 1,6 miljoen kilometer aan. De 4-deurs Model 3 heeft vijf zitplaatsen. Kofferruimte is er zowel voor- als achterin de auto. Wat opvalt aan het interieur is dat de Tesla Model 3 helemaal geen instrumentarium heeft. Alle bediening gaat via een groot touchscreen-scherm naast het stuur.

De prestaties van de Tesla Model 3

Is de Tesla Model 3 volledig opgeladen, dan heeft deze auto een actieradius van 275 tot 555 kilometer. Verschillende omstandigheden beïnvloeden de actieradius. Denk onder andere aan de weersomstandigheden, rijd je in de stad of op de snelweg et cetera. De actieradius is in de winter bijvoorbeeld gemiddeld 315 kilometer en in de zomer 360.

In de zomer (uitgaande van een gemiddelde temperatuur van ongeveer 23 graden), in het stadsverkeer presteert de Tesla Model 3 het best qua actieradius: 555 kilometer. Het vermogen van de Tesla Model 3 is 208 kW (283 pk). De topsnelheid ligt op een pittige 225 kilometer per uur. De auto is voorzien van een Lithium-ion batterij met een bruikbare capaciteit van 57,4 kWh.

Het energieverbruik van de Tesla Model 3

Het energieverbruik van de Tesla Model 3 ligt tussen de 104 Wh/km en de 209 Wh/km. Ook hier spelen onder andere weersomstandigheden en rijgedrag een rol. Rijd je bijvoorbeeld in een Tesla Model 3 in het stadsverkeer in de winter, dan kom je uit op ongeveer 160 Wh/km. Op de snelweg in de winter verbruikt de wagen wat meer stroom: zo’n 209 Wh/km. In het stadsverkeer in de zomer juist minder: rond de 104 Wh/km, en op de snelweg in de zomer rond de 160 Wh/km.

Wat zijn de laadspecificaties van de Tesla Model 3?

De laadpoort zit bij de Tesla Model 3 aan de linkerzijde achter. Het normale laadvermogen is 11 kW AC. De laadsnelheid van de auto in kilometers is 62 kilometer per uur. Het volledig opladen van de Tesla Model 3 kost 6 uur en 15 minuten en dat is een stuk korter dan bij de meeste concurrenten.

Wat zijn de specificaties van de Tesla Model 3 bij snelladen?

De snelllaadpoort zit bij de Tesla Model 3 net als de gewone laadpoort achter aan de linkerzijde van de auto. Snelladen duurt bij de Tesla Model 3 slechts 25 minuten: het maximale snellaadvermogen is namelijk 170 kW DC. De snellaadsnelheid van de Tesla Model 3 in kilometers uitgedrukt is een indrukwekkende 630 kilometer per uur.

Welke laadpaal kies je om een Tesla Model 3 thuis op te laden?

Wat is nu de beste laadpaal voor de Tesla Model 3? Als Tesla 3-rijder die thuis wil kunnen opladen, wil je natuurlijk wel de laadpaal die het beste bij de auto past. Onder andere de volgende drie laadpalen zijn een goed keuze voor de Tesla Model 3.

De EVBox Elvi 22 kW is een prima laadpaal voor de Tesla Model 3

EVbox elvi

Deze laadpaal werkt eenvoudig en biedt een aantal slimme functies. Alle onderdelen van de EVBox Elvi zijn makkelijk te vervangen door het handige click-on systeem. Het laadstation is eenvoudig instelbaar op een gewenst laadvermogen tot 22 kW.

Lanova Home Advanced

Lanova lite

Ook de Home Advanced is een prima laadpaal voor de Tesla Model 3 en beschikt standaard over een instelbaar laadvermogen tot 22 kW. De Lanova Home Advanced is geschikt voor vrijwel iedere situatie, dure aanpassingen in je meterkast zijn meestal niet nodig. 

Optioneel is het mogelijk om de laadsessies automatisch te verrekenen met je werkgever. Ook optioneel is het Load Guard systeem: dit stelt Home Advanced in staat om groene energiebronnen – bijvoorbeeld zonnepanelen – te herkennen en voorrang te geven.

Alfen Eve Single S-line RFID 11 kW

alfen laadpaal 1

De Alfen S-line 11kW voldoet aan alle eisen voor een degelijk en toekomstbestendig laadstation. In het apparaat zijn een RFID-reader en een geijkte kWh-meter ingebouwd. Daardoor is verrekening mogelijk. Wil je verrekenen of online inzicht krijgen in het verbruik, dan moet je daarvoor wel een abonnement afsluiten. Alle Alfen laadstations zijn simlock vrij, dus je hebt alle vrijheid om een backoffice provider te kiezen. Optioneel kun je kiezen voor uitbreiding met de mogelijkheid load balancing te gebruiken.