Wat is de beste laadpaal voor de Skoda Enyaq iV?

De Enyaq iV van het Tsjechische merk Skoda, is een elektrische auto in de SUV-klasse. De auto is in Nederland verkrijgbaar sinds 2021. De Skoda Enyaq iV biedt plaats aan 5 personen en heel wat bagage: de kofferbakruimte heeft een inhoud van 585 liter.

De volledig elektrische Enyaq is voorzien van moderne technologieën. Zo heeft de auto een 13 inch multimediascherm, met onder andere navigatie en entertainment. De Enyaq iV kan tot 1.200 kilo gewicht trekken.

De rijprestaties van de Skoda Enyaq iV

Is de Skoda Enyaq iV volledig opgeladen, dan heeft deze auto een actieradius van gemiddeld zo’n 330 kilometer. In de praktijk varieert de actieradius. Verschillende omstandigheden zijn van invloed: zoals de buitentemperatuur en de rijstijl van de bestuurder.

Bij lage temperaturen bijvoorbeeld, is bij hoge snelheid de actieradius het kortst: naar verwachting zo’n 235 kilometer. Bij een gematigde of hoge temperatuur en continu rijden op een lage snelheid is de actieradius juist een stuk ruimer: zo’n 480 km.

Het maximale vermogen van de Skoda Enyaq iV is 132 kW (179 pk). Het maximale koppel is 310 Nm. De aandrijving van de Enyaq iV is via de achterwielen. Met deze specificaties is een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 8.7 seconde mogelijk en een topsnelheid van 160 km/u.

Daadwerkelijk energieverbruik hangt af van omstandigheden

Het energieverbruik van de Skoda Enyaq iV is volgens fabrieksopgave 17,6 kWh/100 km. Dat is vergelijkbaar met een brandstofverbruik van 2.0 l/100 km bij een benzineauto van eenzelfde klasse als de Enyaq iV.

Het daadwerkelijke energieverbruik van de Enyaq iV hangt af van de weersomstandigheden, het terrein, eventueel gebruik van climate control en het rijgedrag. Zo is bij winterse omstandigheden en continu rijden op hoge snelheid een energieverbruik van ongeveer 24,7 kWh/100 km te verwachten. Bij gematigde of zomerse temperaturen en continu rijden op lage snelheid, bijvoorbeeld in het stadsverkeer is echter een energieverbruik van 12,1 kWh/100 km te behalen.

Wat zijn de laadspecificaties van de Skoda Enyaq iV?

Opladen van de Enyaq iV gaat via een Type 2 aansluiting. Het standaard laadvermogen van de boordlader is 11 kW. Hiermee is een lege accu in ongeveer 6 uur 15 minuten weer helemaal opgeladen. Bij opladen aan een stopcontact duurt dit bijna 30 uur.

Wat zijn de specificaties van de Skoda Enyaq iV bij snelladen?

Snelladen gaat via een CCS aansluiting. Het maximale snellaadvermogen hiervan is 135 kW. De accu laadt bij snelladen gemiddeld op in ongeveer 33 minuten. Omgerekend naar kilometers is dat zo’n 530 kilometer per uur.

Wat is de beste laadpaal om een Skoda Enyaq iV thuis op te laden?

 

Bij de keuze voor een laadpaal voor de Skoda Enyaq iV is het belangrijk te letten op het laadvermogen. Tegenwoordig is bij veel laadpalen het laadvermogen instelbaar, dus de keuze blijft groot. Daarnaast kun je kiezen welke opties je belangrijk vindt: zoals een vaste kabel of juist niet, wel of geen Load Balancing en wil je een simlockvrij apparaat of juist een vast abonnement; het zijn enkele keuzes die je kunt maken.

Drie laadpaal tips voor de Skoda Enyaq iV 

Wat is nu de beste laadpaal voor thuis om een Skoda Enyaq iV op te laden? Dit zijn drie van de mogelijkheden:

Wallbox Pulsar Plus

Deze laadpaal is geschikt voor de Skoda Enyaq iV en is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Het apparaat heeft standaard wifi, Bluetooth en nog veel meer slimme functies. De Wallbox biedt de mogelijkheid gebruik te maken van Dynamic Load Balancing. Kies je deze laadpaal, dan heb je geen abonnement nodig; beheer gaat via de Wallbox app.

Elvi 11 kW laadstation

Het handige van deze laadpaal is modulaire opbouw. Het apparaat is geschikt voor de Skoda Enyaq iV en is zo gebouwd dat je onderdelen makkelijk kunt vervangen. Het apparaat kun je instellen op ieder gewenst laadvermogen. De Elvi heeft verder standaard wifi en Bluetooth, een RFID-reader en UMTS-connectie.

Alfen Eve Single Pro-Line

Dit als laadpaal voor de Skoda Enyaq iV geschikte apparaat heeft een compacte, moderne behuizing. Montage is mogelijk op zowel een paal als aan de muur. Het instelbare laadvermogen loopt van 3,7 kW tot en met 22 kW. De Eve Single Pro-Line van Alfen is simlockvrij, wat een vrije keuze mogelijk maakt uit aanbieders van laaddiensten.