Wat is de beste laadpaal voor de Fiat 500e?

fiat 500 e auto

De Fiat 500e is de eerste volledig elektrische auto van het Italiaanse merk en kwam in 2021 op de markt. De auto is compact en daardoor een ideale stadsauto; de lengte is 3,6 meter en de breedte 1,68 meter. De voorloper van de 500e bestaat al sinds 1957; de legendarische Fiat 500, bijgenaamd het rugzakje.

De Fiat 500e is dan wel compact, maar toch een stuk breder en langer dan de oudere Fiat 500 modellen. Daarnaast is de auto veel luxer dan zijn voorgangers en voorzien van moderne innovaties. Zoals Level 2 Autonomous Driving en een uitgebreid infotainmentsysteem, op een 10,25 inch display. Ook koppeling van de auto aan je smartphone is mogelijk, via Bluetooth.

De rijprestaties van de Fiat 500e

Is de Fiat 500e volledig opgeladen, dan heeft deze auto een actieradius van gemiddeld zo’n 235 kilometer. In de praktijk kan de actieradius echter variëren. Bij lage temperaturen bijvoorbeeld, is bij een continue hoge snelheid de actieradius wat minder: naar verwachting zo’n 165 kilometer. Bij een gematigde temperatuur en continu rijden op een lage snelheid is de actieradius juist een stuk ruimer: zo’n 355 km.

De aandrijving van de 500e is via de voorwielen. Het maximale vermogen is 87 kW (118 pk). Het maximale koppel is 220 Nm. Deze waarden zijn goed voor een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 9 seconden en een topsnelheid van 150 kilometer per uur.

Daadwerkelijk energieverbruik hangt af van omstandigheden

De Fiat 500e verbruikt ongeveer 42 kWh, dat wil zeggen zo’n 15,9 kWh/100km. Ter vergelijking: dit komt overeen met een brandstofverbruik van 1.8 l/100 km bij een vergelijkbare benzineauto.

Het daadwerkelijke energieverbruik hangt af van verschillende omstandigheden: het weer, het terrein, gebruik je climate control of niet en ook het rijgedrag speelt een rol. Een voorbeeld: bij lage temperaturen en een continue hoge snelheid, is het energieverbruik ongeveer 22,6 kWh/100 km. Bij gematigd weer en continu rijden op lage snelheid, is het energieverbruik rond de 10,5 kWh/100 km.

De Fiat 500e stoot bij het rijden geen CO2 uit. We hebben het dan echt alleen over de door de auto zelf uitgestoten CO2. Bij de productie van elektriciteit komt vaak wel CO2 vrij. Wil je echt enkel op duurzaam opgewekte energie rijden? Laad dan de auto op, op basis van bijvoorbeeld zonne-energie. Zo is het zeker mogelijk bijna volledig CO2-uitstoot vrij te rijden.

Wat zijn de laadspecificaties van de Fiat 500e?

De Fiat 500e heeft een Type 2 laadaansluiting die zich aan de rechterzijde achter bevindt. Het laadvermogen is 11 kW AC en de laadtijd is zo’n 4 uur. Omgerekend in kilometers is dat een laadsnelheid van 59 km/h.

Wat zijn de specificaties van de Fiat 500e bij snelladen?

Ook de CCS snellaadaansluiting zit aan de rechterzijde achter. Het maximale snellaadvermogen is 85 kW DC en het snelladen duurt slechts ongeveer 26 minuten. In kilometers uitgedrukt is dat 390 kilometer per uur.

Wat is de beste laadpaal om een Fiat 500e thuis op te laden?

Het aanbod aan laadpalen is groot. Wat is nu de beste laadpaal voor thuis, om de Fiat 500e op te laden? We geven drie voorbeelden:

Wallbox Pulsar Plus

Deze laadpaal van Wallbox is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. De Wallbox Pulsar Plus beschikt standaard over Wifi, Bluetooth en nog veel meer slimme functies. De paal biedt de mogelijkheid gebruik te maken van dynamic load balancing. Je hebt voor deze paal geen abonnement nodig; beheer gaat via de Wallbox app.

Elvi 11 kW laadstation

Het handige van deze laadpaal is modulaire opbouw. Het apparaat is zo gebouwd dat je onderdelen makkelijk kunt vervangen. Dit gaat met een click-on functie. Het laadstation is in te stellen op ieder gewenst laadvermogen. De Elvi heeft verder standaard onder andere een WiFi en Bluetooth, een RFID-reader en UMTS-connectie.

Alfen Eve Single Pro-Line

Dit Alfen apparaat valt op door de compacte, moderne behuizing, die zowel op een paal als aan een wand is te monteren. Het laadvermogen loopt van 3,7 kW tot en met 22 kW. Dynamische load balancing behoort tot de mogelijkheden, in combinatie met een slimme meter. Het apparaat is simlockvrij, wat een vrije keuze biedt uit aanbieders van laaddiensten.